CO2-Prestatieladder
De CO2-Prestatieladder is hét duurzaamheidsinstrument van Nederland dat bedrijven en overheden helpt bij het reduceren van CO2 en kosten. Binnen de eigen bedrijfsvoering, in projecten én in de keten. Door het implementeren van de CO2-Prestatieladder draag je ook bij aan de klimaatdoelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs (CO2-uitstoot in 2030 met 49% verminderen t.o.v. 1990 en in 2050 zelfs met 95%).

Hoe werkt het?
Om CO2-reductie te stimuleren en aantoonbaar te maken is de ladder ontwikkeld als CO2-managementsysteem en als aanbestedingsinstrument. De prestatieladder kent hierbij 5 niveaus. Van niveau 1 tot 3 gaat een organisatie aan de slag met de uitstoot van de eigen organisatie. Op niveau 4 en 5 worden ook de keten en de sector meegenomen. De eisen die horen bij ieder niveau bevatten vier elementen;
- Inzicht; door middel van het bepalen van de energiestromen en de CO2 footprint;
- Reductie; ontwikkelen van doelstellingen om CO2-uitstoot te verminderen;
- Transparantie; Heldere communicatie over het CO2-beleid;
- Participatie; Deelname aan initiateven in de sector op het gebied van CO2-reductie.
Voordeel bij de aanbesteding
Gecertificeerde bedrijven krijgen korting op de inschrijfprijs van aanbestedingen. Bedrijven op de Ladder worden beloond met een concreet gunningvoordeel in het aanbestedingsproces. Hoe hoger de trede, hoe hoger de korting. De aanbestedende dienst of opdrachtgever bepaalt het gunningvoordeel per niveau van de Ladder.
Nieuwe versie van de ladder in aantocht
De eisen van de CO2-Prestatieladder gaan veranderen. Het nieuwe Handboek 4.0 wordt gepubliceerd op 14 januari 2025 en eist dat partijen nog actiever werken aan het terugbrengen van hun emissies naar 0, zowel in scope 1, 2 en 3 als de emissies buiten hun keten. Daarnaast moeten organisaties in Handboek 4.0 een blik werpen op de verdere toekomst. Waar willen ze naartoe over 10 – 20 jaar? De doelen en ambities waren tot nu toe vooral gericht op de korte termijn. Verder wordt gecertificeerde partijen gevraagd personen aan te wijzen die het bewustzijn over CO2-reductie breed verankeren binnen hun organisatie.

Relatie met CSRD
Grote bedrijven hebben te maken met de CSRD, (zie blog CSRD, Relevant voor het MKB?), MKB bedrijven krijgen daar vanuit de keten ook mee te maken. Voor de CSRD moet een organisatie haar CO2-uitstoot in kaart brengen, een energiebalans opstellen en rapporteren over de hoeveelheid energie per euro omzet. Daarnaast moeten deze grote bedrijven een klimaattransitieplan maken. De CO2-Prestatieladder geeft daar praktische invulling aan, zowel voor deze grote bedrijven als voor MKB bedrijven in de keten.
Belangstelling? Neem contact op!
Veel termen, veel (nieuwe) eisen en niet altijd bij te houden als je gewoon met je business bezig bent. Duizelt het of heb je verdiepende vragen, schroom dan niet om contact op te nemen met de specialisten van Moodwill en klik HIER om je vraag te stellen of een afspraak te maken. Wij leggen graag uit wat de CO2-Prestatieladder voor jou betekent.