Biodiversiteit

Het is nog steeds pionieren, maar biodiversiteit wordt een serieus thema voor het bedrijfsleven. Vergelijk het met klimaat: een jaar of tien geleden was dat voor ondernemers nog moeilijk concreet te maken in de bedrijfsvoering, nu heeft ieder serieus bedrijf een klimaatstrategie. Dat gaat ook gebeuren voor biodiversiteit, dus verstandig om er alvast mee te beginnen.

Wat is het?

Biodiversiteit is kortweg de verscheidenheid aan leven – van een slootwaterdruppel tot een compleet bos, een oceaan of zelfs de aarde als geheel. Biodiversiteit omvat alle soorten planten, dieren en micro-organismen, maar ook de enorme genetische variatie binnen die soorten en de variatie aan ecosystemen waarvan ze deel uitmaken, van weiland tot wetland, van rivier tot estuarium en van bos tot woonwijk. Het gaat dus lang niet alleen over bloemen, bomen, koralen en aaibare dieren. Het begrip omvat het totaalpakket aan levende organismen en systemen – en de interacties daartussen.

 

Een vlindersoort meer of minder, wat maakt dat nu uit? Hoe erg is het als een bloemrijk weiland plaatsmaakt voor een maisakker, of bos voor een woonwijk? Dat hangt af van allerlei factoren. Laten we beginnen met te benoemen waar wij biodiversiteit voor nodig hebben.

Vrijwel alles wat we eten, is direct of indirect te herleiden tot biodiversiteit – wild of gedomesticeerd. De FAO becijfert dat wereldwijd driekwart van alle landbouwgewassen afhankelijk is van bestuivers zoals wilde bijen en zweefvliegen. Ook het gros van onze bouwmaterialen, medicijnen en industriële grondstoffen onttrekken we van biologische hulpbronnen. En veel vormen van toerisme zijn afhankelijk van natuur. Biodiversiteit vertegenwoordigt dus een enorme economische waarde.

Daarnaast zijn er de niet-tastbare voordelen van biodiversiteit die wetenschappelijk onderzocht zijn. Mensen voelen zich beter, minder stressvol en zijn productiever in een groene omgeving. Mensen worden sneller beter als hun ziekenhuiskamer een groen uitzicht heeft. Patiënten met dementie of psychische problemen hebben aantoonbaar profijt van planten en dieren om zich heen. En landschappen geven ons een tastbare link met het verleden, ze helpen ons te ontspannen en te aarden. Onderzoek van de universiteit van Oregon wees uit dat 10% van het ziekteverzuim toe te schrijven is aan werkplekken die geen directe of indirecte relatie met de natuur hebben.

Wat kun je als bedrijf doen?

Hoe kun je de biodiversiteit rond je bedrijf of organisatie verhogen? Hieronder staan de vier belangrijkste maatregelen. Deze maatregelen hebben invloed boven én onder de grond.

  1. Onthard het bedrijfsterrein
    Bovengronds: Meer ruimte voor planten
    Ondergronds: Betere infiltratie van regenwater.
  2. Plant meer inheemse bomen, zoals wilgen, eiken, berken, appel-, peren- en pruimenbomen
    Bovengronds: Schaduw en natuurlijke koeling van de bodem en panden in de zomer. Nestgelegenheid en voedsel voor insecten en vogels. Voorbeeld: in en om een zomereik (inheems) leven ongeveer 450 insectensoorten, rond een Amerikaanse eik (exoot) zijn dat maar 13 insectensoorten.
    Ondergronds: Betere doorworteling van de bodem, betere afwatering en beter vasthouden van voedingsstoffen. Hierdoor kunnen schimmels en planten zich vestigen en kunnen wormen de bodem luchtig houden.
  3. Plant meer inheemse nectargewassen, liefst verschillende bloemen, kruiden en struiken
    Bovengronds: Goed voor vogels en voor insecten, zoals bijen en vlinders.
    Ondergronds: Zorgt voor minder uitputting doordat de verschillende planten verschillende voedingsstoffen uit de bodem halen.
  4. Koop biologisch fruit voor de kantine
    Gezonder voor medewerkers en geen schade aan insecten en vogels door pesticiden

Lees hier wat de effecten zijn van een biodiversiteitstuin op je bedrijventerrein:

Artikel-in-Kringen-Biodiversiteit-op-Bedrijventerreinen-het-kan-wel-december-2016.pdf

Meer met biodiversiteit

Naast de dingen die je in en om je gebouw kan doen om het leefbaarder te maken voor andere organismen, kan je ook op zoek gaan naar een grotere positieve impact die je als bedrijf kan maken op de biodiversiteit. Denk aan de materialen die je inkoopt, waar komen die vandaan? Of juist aan de producten of diensten die je verkoopt, welke impact maken die? We bieden vrijblijvende gesprekken aan voor als je meer grip wilt krijgen op de biodiversiteit in je proces/waardeketen. Samen kunnen we kijken welke strategie voor jouw organisatie past.

Kortom

De gevolgen van het verlies aan biodiversiteit hebben directe gevolgen voor bedrijven. Investeerders en banken denken na over hoe zij biodiversiteit in hun beoordelingen kunnen opnemen en hoe zij kapitaal kunnen richten op bedrijven die beter kunnen aantonen dat zij een natuurpositieve strategie hanteren, gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen. Het kan de ver-van-m’n-bed-show lijken, maar je kunt er maar beter klaar voor zijn.

Andere blogs bekijken?