Recht op reparatie

EU-actie om reparaties aantrekkelijker te maken

Het weggooien van repareerbare goederen heeft een enorme impact op het milieu, aangezien het leidt tot 35 miljoen ton afval per jaar in de EU. Het recht op herstel wordt gezien als één van de belangrijke stappen van het EU-plan om tegen 2050 een circulaire economie te hebben, in het kader van de Europese Green Deal – het EU-stappenplan om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn.

In april 2024 heeft het Parlement de richtlijn inzake ‘het recht op reparatie’ goedgekeurd. Deze moet een duurzamere consumptie aanmoedigen door het gemakkelijker te maken om goederen met gebreken te herstellen, de hoeveelheid afval te verminderen en de reparatiesector te ondersteunen.

Vier redenen voor wetgeving voor ‘het recht op herstel’

    1. Volgens een Eurobarometerenquête van 2020 wil 77% van de EU-consumenten liever hun goederen herstellen in plaats van nieuwe aan te kopen, maar uiteindelijk moeten zij ze vervangen of weggooien omdat het te duur is om ze te herstellen of omdat er geen dienstverlening voor is.
    2. Een ander obstakel voor een duurzamere consumptie is de veroudering van producten: sommige toestellen worden ontworpen om na een bepaalde tijd of gebruiksduur defect te raken. In sommige gevallen worden onderdelen van toestellen ontworpen zodat ze niet verwijderd of vervangen kunnen worden.
    3. Elektronica is de snelst groeiende bron van afval in de EU, maar er wordt nog steeds niet veel gerecycled.
    4. Het herstel van elektronische toestellen zou goed voor het milieu zijn, want het leidt tot minder gebruik van grondstoffen, minder broeikasgassen en minder energieverbruik.

Transitiecafé consumptiegoederen: 10 oktober

We zien deze ontwikkeling als een grote kans om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. Wil je geïnspireerd worden wat er allemaal mogelijk is rondom circulaire consumptiegoederen? En wil je samen nieuwe ketensamenwerkingen opzetten? Op 10 oktober organiseert de Transitieagenda Consumptiegoederen hun jaarlijkse Transitiecafé.

Ga voor meer informatie naar de website: Transitiecafé Consumptiegoederen 2024 – Transitieagenda Consumptiegoederen

Andere blogs bekijken?